Ve středu bývá tělocvik. Přesun do sokolovny (nebo parku, to podle počasí), cvičení, běhání, hry…ale minulou středu nebyl. Byly volby. Tedy vlastně povídání o volbách a o politických stranách. Bylo to šíleně zajímavé a tento pátek už budeme opravdu (jako) volit, ale přece jenom…co ten tělocvik?

Tělocvik byl v pátek. Ano, místo prvouky a přírodopisu. Přišla za námi (nebo možná spíš přiběhla) trenérka orienťáku Katka Arnoštová. Byla sportovně oblečená a vlekla s sebou velkou tašku. Z ní vybalila atlasy, mapy, buzoly (a překvapení, které nainstalovala na zahradě) a mohli jsme začít.

Nejdříve jsme si ve třídě ukazovali různé druhy map a ujasňovali si, k čemu slouží měřítko, k čemu legenda, co jsou to vrstevnice a kde je na mapě sever. To jsou strašně důležité věci, bez kterých se v lese, když běžíte, těžko obejdete. Následovala práce s orienťáckou mapou a buzolou. Pak Katka nakreslila plánek třídy, na kterém jsme se naučili, jak se taková mapa zakresluje, jaké body do ní patří a jaké ne. Mapu jsme poté zorientovali podle buzoly a mohli jsme vyrazit do terénu.

Katka na zahradě rozmístila orienťácké „lampiony“, a tak jsme začínali tušit, co bude následovat. Po vydatné rozcvičce, která obsahovala samozřejmě všemi oblibované „žabáky“, jsme se rozdělili do dvou družstev, vyfasovali jsme kartičky s okýnky na kontroly a tři, dva, jedna, start! Na zahradě nastalo velké hemžení, které pro neznalé mohlo z dálky vypadat hodně chaoticky, ale my jsme přesně věděli, co máme dělat, od jaké kontroly kam máme dál běžet. Celkem jsme běželi dvě zdánlivě různé trasy, ale bystřejší běžci odhalili, že je to vlastně trasa jediná, jen podruhé se běžela pozpátku.

Po návratu do třídy nás ale ještě čekalo překvapení v podobě hledání písmenek, ze kterých jsme museli vyluštit místo, kde pro nás Katka schovala poklad. Byl docela blizoučko, ale dobře ukrytý na klice vnější strany dveří. Takže jsme dostali sladkou odměnu, diplomy a samolepky, skoro jako na opravdovém vyhlašování závodů.

Díky, Katko, že sis na nás udělala čas a vložila svou energii do přípravy parádního programu a doufáme, že se třeba někdy potkáme v lese při běhu!